Rada Naczelna PSL o wyborach do Parlamentu Europejskiego

47682951_1742112412560273_3992520367645130752_nPodjęliśmy uchwałę upoważniającą do rozmów z różnymi środowiskami politycznymi, dla których silna obecność Polski w Europie jest wartością nadrzędną. Jednocześnie postanowiliśmy rozpocząć przygotowania do samodzielnego startu, gdyby rozmowy nie przyniosły skutku – powiedział po obradach Rady Naczelnej PSL prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

W sobotę w Warszawie obradowała Rada Naczelna PSL. Ludowcy podsumowali wybory samorządowe i rozpoczęli dyskusję na temat formuły startu PSL w wyborach do Parlamentu Europejskiego.

Rada Naczelna Polskiego Stronnictwa Ludowego podjęła m.in. bardzo ważną uchwałę upoważniającą kierownictwo partii do podjęcia rozmów z różnymi środowiskami politycznymi i organizacjami społecznymi, podzielającymi wartości europejskie „takie jak szacunek dla rządów prawa, decentralizacja władzy i silny samorząd terytorialny oraz przekonanych o potrzebnie obrony mocnej pozycji Polski w centrum Unii Europejskiej i dużo aktywniejszej polityki polskiego rządu na jej forum”. Celem tych rozmów ma być rozpoznanie możliwości utworzenia szerokiego, proeuropejskiego bloku gotowego do wspólnego startu w wyborach do Parlamentu Europejskiego.

Z takimi środowiskami podejmiemy rozmowy, będziemy chcieli tworzyć szeroki blok do wyborów europejskich – wyjaśnił lider PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

Równocześnie Rada Naczelna PSL zobowiązała kierownictwo partii do rozpoczęcia przygotowań do samodzielnego startu Polskiego Stronnictwa Ludowego w tych wyborach, „gdyby zbudowanie europejskiej koalicji wyborczej, opartej na partnerskich zasadach oraz szacunku dla podmiotowości budujących je organizacji, okazało się niemożliwe”.

Jesteśmy pełni dobrej woli do spotkania w pierwszej kolejności z tymi, z którymi tworzymy koalicję w Europejskiej Partii Ludowej. Jesteśmy w jednej rodzinie europejskiej z PO, ale też z innymi partiami opozycyjnymi jak Nowoczesna, jak SLD i inne mniejsze stronnictwa, również po tej prawej stronie – stwierdził lider PSL. Dodał jednocześnie, że PSL w tym kontekście nie podejmie rozmów z PiS.

Nie podjęliśmy ich w samorządzie i nie będziemy z nimi rozmawiać o jakimkolwiek wspólnym starcie do Parlamentu Europejskiego – podkreślił Władysław Kosiniak-Kamysz.