Posesja. Gościem Wójt Gminy Sędziejowice

naszeW naszym zduńskowolskim studiu gościliśmy dziś Dariusza Cieślaka, nowego wójta Gminy Sędziejowice. W programie Posesja m.in. mówił o planach na obecną kadencję.

Jeżeli chodzi o zapoznawanie się z planami i funkcjonowaniem gminy, to nie miałem z tym dużego problemu, ponieważ przez ostanie 8 lat byłem radnym Gminy Sędziejowice, a przez ostanie 4 lata pełniłem funkcję przewodniczącego tej rady. Ja wiem co mamy do zrobienia, radni też doskonale zdają sobie z tego sprawię, więc raczej nie było zapoznawania się z celami gminy, a bardziej szybkie zakasanie rękawów i przystąpienie do ich realizacji – mówił w programie Dariusz Cieślak.

Sztandarową inwestycją, do której obecnie szykuje się tamtejszy urząd będzie budowa przedszkola w Sędziejowicach. Gmina pozyskała bowiem na ten cel blisko 7 mln zł unijnego dofinansowania. – Budowa tego budynku rozwiąże nam problem edukacji przedszkolnej na terenie naszej gminy na kilka dobrych lat, a jednocześnie pokaże, że Gmina Sędziejowice to nowoczesna gmina, która przede wszystkim stawia na edukację młodych pokoleń, bo dobrze wiemy, że od tego zależy nasza przyszłość – podkreślił wójt Cieślak.

W radiowej Posesji włodarz Gminy Sędziejowice odniósł się również do współpracy z nową radą gminy czy projektu budżetu na przyszły rok, który właśnie jest przygotowywany. Opowiedział także o „powodziowych kaloszach”, które odziedziczył po swoim poprzedniku Jerzym Kotarskim.

źródło: NaszeFM