Kosiniak-Kamysz liderem zaufania wśród szefów partii politycznych

stronkaPolacy widzą we Władysławie Kosiniaku-Kamyszu lidera partii opozycyjnych. Tak wynika z najnowszego sondażu IBRIS. Ponad 36 proc. Polaków pozytywnie ocenia działalność prezesa PSL. O takim wyniku inni szefowie partii opozycyjnych mogą tylko pomarzyć.

Merytoryczna dyskusja, punktowanie zaniechań rządzących i konstruktywne propozycje dla Polaków. Takie działania przynoszą efekty. Widać to doskonale w najnowszym badaniu IBRIS zaufania publicznego do polityków. Polacy wskazują Władysława Kosiniaka-Kamysza jako lidera opozycji. Szefowie innych partii opozycyjnych znaleźli się daleko w tyle.

Czerwcowy sondaż zaufania społecznego do osób publicznych umacnia Władysława Kosiniaka-Kamysza w roli najlepiej ocenianego szefa partii opozycyjnych. Lider ludowców zebrał ponad 36 proc. dobrych ocen. To wzrost o prawie 3 punkty procentowe w porównaniu z poprzednim badaniem. Prezes PSL nie ma sobie równych wśród szefów partii opozycyjnych.

Szef ludowców wyprzedził w sondażu lidera PO Grzegorza Schetynę, któremu ufa 23 proc. Polaków, Katarzynę Lubnauer z zaufaniem 28,7 proc. ankietowanych czy Pawła Kukiza, który od kilku miesięcy traci popularność. Obecnie ufa mu 28,3 proc. osób biorących udział w badaniu.

Warto wspomnieć, że wszyscy liderzy partii w parlamencie mają wysoki odsetek nieufności wśród Polaków. Wyjątkiem jest tutaj właśnie Władysław Kosiniak-Kamysz, który cieszy się wśród Polaków jednym z najniższych wyników braku zaufania. W gronie niechlubnymi liderów są tutaj m.in. Jarosław Kaczyński i Grzegorz Schetyna.

Wśród najlepiej ocenianych wciąż pozostają przewodniczący Rady Europejskiej Donald Tusk, prezydent Andrzej Duda czy premier Mateusz Morawiecki. Badanie przeprowadzono 7 i 8 czerwca 2018 roku na reprezentatywnej grupie 1100 osób. Zostało zrealizowane metodą telefonicznych, standaryzowanych wywiadów kwestionariuszowych wspomaganych komputerowo (CATI).